[ FTL-nyt oversigt ] [ Danmarks Bridgeforbund ] [ E-post til redaktøren: ftlnyt@bridge.dk ]

Rejseberetning, SM-Veckan i Skövde, 30/7 - 8/8 1999

af Jens Ulrik Fougt

En artikel fra FTL-nyt nummer 8, november 1999.


Sveriges Bridgeforbund afvikler deres parfinaler i forlængelse af hinanden i løbet af en uges tid: SM-Veckan. Ved samme lejlighed afvikler man en holdturnering, Chairmans Cup og en lang række bronze- og sølvpointturneringer. Se programmet på Internettet:

I år havde man inviteret en dansk FTL til at deltage i turneringslederteamet, der talte 8 TL'ere.
Jeg deltog og det var en stor oplevelse! Lad mig starte fra en ende:

Spillestedet er fantastisk: Man spiller på Billingehus, der er et godt, stort hotel som udover en række indendørs aktiviteter er placeret midt i et stort rekreativt område med bl.a. udendørs svømmecenter. Der ligger desuden en campingplads ved hotellet. Selve spillestedet er den Blå Hal - en kvadratisk hal på ca. 1100 m2 gulv + 200 m2 udenomrum. Hallen har tidligere rummet 2 tennisbaner og der er derfor mellem 6 og 8 meter til loftet (og rygeforbud) Der kan stå 180 bridgeborde. Jeg havde et glimrende dobbeltværelse og den første weekend var min kone med på SBF's regning og jeg afviklede min fridag allerede den første lørdag og byttede en vagt søndag, så jeg reelt kun deltog i bordopstillingen fredag og i turneringen fra søndag eftermiddag.

Turneringsformen virkede i begyndelsen lidt forvirret, men det skyldes især at jeg er opdraget med det sportslige i højsædet - I ved: balance, skævhed og den slags - men det fandt man aldeles uinteressant her. Parfinalerne blev dog afviklet med et vist sportsligt islæt. Man havde kvalificeret sig i distrikterne og i åben par, for eksempel, deltog 164 par, der i 2 seedede grupper spillede alle mod alle over 81 runder à 2 spil med fælles top.

Sideløbende med finalerne afviklede man andre turneringer: Hver dag spillede man en parturnering over 11 runder á 2 spil med start kl. 10 og kl. 19 og kl. 15:30 startede man en parturnering over 42 spil (21 runder). Der var ingen tilmelding. Vi etablerede 5 rækker med mulighed for 20 borde, men "åbnede" kun 15 borde pr. række og et kvarter før start begyndte vi at genne folk på plads. Når én række var fyldt op til 15 borde startede vi bare den næste og når alle rækker havde 15 borde, åbnede vi ekstraborde indtil der ikke var behov/flere pladser. Skifteplanerne lå på bordene og vi vendte blot planen på det sidste bord, der så blev vendebord. Spillerne udfyldte en deltagerblanket, der lå på bordet og så gik det ellers løs. Vi startede præcist hver gang! Vi havde til hver række 15 eksemplarer af hvert spil og 1-2 kortbyttere. Det gik ret smertefrit. Når alle 5 rækker kørte fik spillerne resultater efter hver femte runde (når alle havde spillet samme spil). Rækkerne har separat beregning. Det er en praktisk måde at afvikle turneringen og der er tilsyneladende ikke nogen spillere, der interesserer sig for om alle møder alle og den slags detaljer. En enkelt gang blev det lidt forsinket og man afkortede bare turneringen en runde ligesom man i ugens løb fik at vide fra den svenske mesterpointkomite at man skulle spille flere spil for at kunne uddele sølvpoint og derfor udvidede sølvpointturneringerne med en runde. Intet problem!

Turneringsledelsen var som sagt lagt i hænderne på 8 TL'ere. Vi var ikke på arbejde på én gang - der var hele tiden en eller to af os der havde fri. Eneste undtagelse var åbenpar-finalen, hvor vi alle var aktive. Vi havde hver vores ansvarsområder. Jeg var chiefdirector for mixfinalen samt et par sideturneringer. Der var et par af TL'erne, der ikke i Danmark ville blive FTL'er, men det gjorde ikke det store, dels fordi de kunne passe de mindre sideturneringer, dels fordi der hele tiden var flere andre TL'ere at diskutere afgørelser med. Og her er jeg fremme ved det allerbedste ved den uge: En masse snak om afgørelser - både før de blev taget og efter - med andre turneringsledere. Der var ikke risiko for at stå alene med et problem - selv de mindste sager blev livligt drøftet med kolleger. Simpelthen alle tiders!

Svenskerne brugte ugen til at afprøve deres nye appelsystem med mundtlig appelkomité og da en del af deres appelkomitémedlemmer selv spillede var både den norske TL, Harald, og jeg indrulleret i AK. For sideturneringerne var vi jury og kunne appelleres videre mens vi for mesterskabsfinalerne var LovKommission og traf den endelige afgørelse. Som deltagere i LK var foruden Harald (når han ikke var inhabil) som oftest Tommy Gullberg og så havde vi H.O. Hallén som stum bisidder. Han var der for at overvære behandlingen på vegne af den svenske lovkommission, men deltog i spillet og således overhovedet ikke i vores behandling af appellerne. Det var gratis at appellere, men man risikerede fradrag i point. Det var naturligvis spændende at deltage i den opgave selvom det gik noget ud over spisepauserne. Måske var det lige lovligt spændende til slut: Den sidste søndag, i én af de sidste runder, kom en appel, der havde lidt overtoner af snyderianklage. Det er sådan set ikke noget problem i sig selv, men der sad jeg Palle alene i verden, som LK-formand uden menige medlemmer! Gullberg var taget af sted og Harald var dampet med et tog hjem til Norge. Nå, jeg valgte at sludre lidt med altid villige Strix-Brix (ja, Jens) på mobilen og fik også klaret den hurdle. Appellerne er for resten alle sammen offentliggjort: nummer 905 - 918, omend de ikke er beskrevet særligt grundigt.

Lad mig til slut komme med lidt spredt information:

og en konklusion:

Skal vi i Danmark have bedre og mere tilfredse turneringsledere skal vi lave noget tilsvarende - eller i hvert fald give TL'ere muligheden for at arbejde sammen. Diskussion af afgørelser udvikler!

Jeg er vildt begejstret! Hvis du selv vil ofre tiden og have en oplevelse er du velkommen til at ringe til mig og høre mere

Jens Ulrik - tlf. 5678 7654


Senest ændret 1999-11-22 (konverteret 2000-04-29).