[ FTL-nyt oversigt ] [ Danmarks Bridgeforbund ] [ E-post til redaktøren: ftlnyt@bridge.dk ]

Turneringsledere i Forbundsturneringer

En artikel fra FTL-nyt nummer 1, sommer 1992.


DBF stiller særlige krav til de turneringsledere, der har ansvaret for forbundsturneringer, dvs. de turneringer, som sorterer direkte under forbundet via DBF's turneringskomite (TUK). Kravene stilles med henblik på følgende målsætninger:
 

 

Kvalifikationer

Turneringsledere i DBF's forbundsturneringer skal principielt opfylde følgende kvalifikationer:
Lovkendskab
Grundigt kendskab til de internationale love for turneringsbridge, DBF's turneringsreglement, og principielle afgørelser i appelsager. Baggrunden for dette krav er naturligvis, at turneringslederen så vidt muligt skal dømme korrekt.
Myndighed
Turneringslederen må kunne træffe og fremlægge sine afgørelser på en sådan måde, at alle spillere som en selvfølge accepterer afgørelserne, men samtidig sådan, at ingen spillere derfor opgiver deres ret til fornyet vurdering ved appel.
Fleksibilitet
Turneringslederen bør indrette hele sin adfærd på, at turneringen er til for spillernes skyld, således at spillerne opfatter turneringslederen som deres hjælper, når de støder på problemer.
Kendskab til forretningsgange
Turneringslederen skal være bekendt med de forretningsgange, der knytter sig til arrangementet af forbundsturneringer, herunder bl.a. appeller, kortduplikering, indretning af spillelokaler, kortdeling og kortbytning samt regnskabsprincipper.
 

Forbundsturneringsledere

TUK vedligeholder en liste over forbundsturneringsledere (FTL'er), som opfylder foranstående krav, og som endvidere er aktive og villige til at påtage sig turneringslederopgaver. Liste over FTL'er offentliggøres til interesserede turneringsarrangører i FTL-nyt.
 

Aktivitet

Tommelfingerreglen for mindstekrav til aktivitet er, at en FTL skal have ledet en turnering på distrikts-, kreds- eller forbundsplan inden for de seneste to år.
 

Villighed

En FTL skal i princippet være villig til at påtage sig turneringslederopgaver på forbundsniveau et par gange om året. FTL'er må også påregne, at de undtagelsesvis kan blive indkaldt med kort varsel, når andre turneringsledere pludseligt får forfald.
 

Modydelse

FTL'er anerkendes af DBF på følgende måder:

 

Udpegning af turneringsledere

Visse turneringer på forbundsniveau (fx DM-finalen for par) arrangeres for forbundet af distrikterne. Det er således også distrikterne, der udpeger turneringslederen. Et arrangerende distrikt skal i hvert enkelt tilfælde sørge for at indhente DBF's turneringskomites forhåndsgodkendelse af, at turneringslederen har de kvalifikationer, der kræves til et sådant arrangement.

Andre turneringer på forbundsniveau (fx divisionsturneringerne) arrangeres af forbundets turneringskomite. Turneringslederne til disse turneringer udpeges af turneringskomiteen, idet der så vidt muligt benyttes FTL'er.
 

Kriterier for vurdering af turneringsledere

Turneringsledere på distriktsniveau eller lignende udøver deres hverv i stor offentlighed; deres adfærd er genstand  for  kritisk
iagttagelse fra spillere, distriktsbestyrelser og appelkomiteer.

Turneringskomiteens godkendelse af turneringsledere til forbundsturneringer bygger især på pålidelige iagttagelser af denne slags.

Der optages løbende nye FTL'er, fortrinsvis på disses eget initiativ. Ved anerkendelse som FTL lægges følgende kriterier til grund:


Senest ændret 1997-12-28 (konverteret 2000-04-29).