Klubregler
Spar Es Silkeborg
1. Formål
Formålet med dette reglement er:
At hjælpe spillerne til at forstå de turneringsansvarliges dispositioner og hjælpe de turneringsansvarlige med at disponere rigtigt og ensartet ved afvikling af turneringer.
Klubreglerne, som fastsættes af bestyrelsen, kan ændres ved almindeligt stemmeflertal på en generalforsamling.
Såfremt løsningen til et opstået problem ikke fremgår af klubreglerne, benyttes de relevante bestemmelser i DBF’s Spillerhåndbog, DBF’s Turneringslederhåndbog, DBF’s Turneringer: Turneringsbestemmelser og propositioner.
2. Optagelse af nye medlemmer
I henhold til vedtægterne beslutter bestyrelsen, hvad det maksimale antal medlemmer skal være. Beslutningen træffes ud fra hensynet til mulighederne for at gennemføre en fornuftig turnering. Medlemmerne optages i følgende prioritetsorden:
1. Par, som fortsætter uændret fra foregående sæson.
2. Nye par, som er dannet af medlemmer fra foregående sæson.
3. Nye par, som er dannet af et medlem fra foregående sæson og et nyt medlem.
4. Par, som er dannet af nye medlemmer.
Spillere, der ønsker at spille i klubben, men som ikke kan få plads, kan noteres på en venteliste. Nye spillere i klubben optages så vidt muligt i den rækkefølge, hvori de er noteret på ventelisten, dog under hensyntagen til ovennævnte prioritetsorden.
3. Turneringsplan
Spilletidspunktet er tirsdag klokken 18.45.
Sæsonen begynder den første tirsdag i september og slutter med udgangen af april. I løbet af en sæson spilles par- og holdturnering, hvor alle medlemmer deltager. Begge turneringer spilles i rækker opdelt efter styrke. Herudover kan der spilles specielle turneringer med frivillig deltagelse.
Ved sæsonens afslutning spilles en Top-16 turnering med evt. sideturnering.
Turneringerne beskrives i en sæsonplan. Planen lægges tilgængeligt på hjemmesiden før sæsonstart, og hænges på opslagstavlen.
4. Systemkort
I alle rækker anvendes systemkort. Kortene lægges frem på bordet, inden spillet begynder, eller på forlangende.
5. Tidsoverskridelser
I klubbens turneringer afsættes 7 minutter pr. spil. Der spilles efter ur i alle rækker. Ved overskridelse af tiden vil der første gang blive givet en advarsel. Ved gentagen overskridelse (samme aften) vil der blive givet 5 strafpoint i parturnering og -5 imp i holdturnering.
6. Ophævelse af ligestilling: m.h.p. vindere og op- og nedrykning.
I visse situationer kan det være ønskeligt at ophæve ligestilling mellem to eller flere par/hold. Det foregår i givet fald som angivet nedenfor.
Parturnering og holdturnering:
I tilfælde af pointlighed ved afslutning af en turnering ophæves ligestillingen således: Det par/hold, som har forbedret deres handicap mest, slutter forrest.
Skulle det ske, at 2 eller flere par/hold slutter med pointlighed og ens forbedrede handicap, vil flest point i indbyrdes opgør afgøre slutplacering.
7. Op- og nedrykning mellem rækkerne
I sæsonplanen angives, hvor mange par/hold der rykker op og ned ved afslutningen af en turneringsomgang.
8. Udarbejdelse af startlister ved sæsonstart, parturnering:
Parrene placeres efter parhandicap.
9. Udarbejdelse af startlister ved sæsonstart, holdturnering :
Turneringslederen sætter holdene udfra resultatet af den første parturnering, og efter op- og nedrykning.
10. Substitutter.
Substitutter skal skrives på listen, for holdturnering: kampsedlen.
Alle medlemmer bør tilstræbe, at de substitutter, de indkalder, har tilnærmelsesvis samme styrke, som de spillere, substitutterne erstatter.
Hvis et par benytter 2 substitutter samme aften, kan bestyrelsen beslutte at reducere den opnåede score til maksimalt middel. De par/hold, der spilles imod, får ikke opjusteret deres score.
Her gælder følgende:
A- og B-rækken: Der foretages normalt ingen justeringer i scoren.
Øvrige rækker: Der kan kun stilles med én ”A-række-substitut” pr. par, uden at der foretages en justering af den opnåede score.
Såfremt der stilles med 2 ”A-række-substitutter” for et par, vil substitutternes eventuelle score over middel for hele aftenen blive nedjusteret til middel, idet de dog beholder evt. opnåede mesterpoint. De par/hold, der spilles imod, får ikke opjusteret deres score.
Der sker normalt ingen justering i holdkampe, såfremt det substituerende ”A-række-par” deler sig og danner makkerskab med holdets andet par.
Føler nogen medlemmer, efter at et resultat foreligger, anledning til at rejse kritik af ovennævnte, afgøres spørgsmålet af bestyrelsen.
11. Ændring af indtastede resultater
På spilleaftenen kan spillerne bede turneringslederen slette et indtastet resultat, før runden er afsluttet. Når turneringslederen har slettet resultatet, indtaster spillerne selv det korrekte resultat på Bridgemate. Hvis det er for sent at slette indtastningen på Bridgemate, udfylder spillerne en af de fremlagte formularer og lægger den til turneringslederen, som derefter retter resultatet i BridgeCentral.
Konstaterer en spiller efter afslutning af en turneringsaften - f.eks. ved at studere spillene på nettet - at der er indtastet er forkert resultat, kan spilleren rette henvendelse på mail eller pr. telefon til den turneringsansvarlige. Spilleren har normalt kun krav på at få resultatet ændret, såfremt henvendelsen sker senest dagen efter, at turneringen er spillet. Ændringen forudsætter accept fra modstanderparret, med mindre fejlen er åbenlys.
12: Bridge-etik.
Medlemmerne bør behandle alt bridgemateriel skånsomt og omhyggeligt. Undgå derfor at knække og bøje hjørner på melde- og spillekort.
God etikette før, under og efter spillet forventes af medlemmerne. Uregelmæssigheder under meldinger og spil må ikke afgøres af spillerne selv.
Turneringslederen skal altid tilkaldes for at uregelmæssigheder kan rettes ensartet og i overensstemmelse med bridgelovene.
Turneringslederens afgørelse kan af de implicerede parter appelleres til en af klubbens bestyrelse nedsat appelkomité. Appelkomitéen har til næste spilleaften at træffe en afgørelse. I sidste ende kan en afgørelse appelleres til DBFs appelkomité.
Det er uetisk at irettesætte og belære såvel makker som modstandere under spillet, ligesom det er ulovligt ved tegn eller mishagsytringer at tilkende såvel tilfredshed som utilfredshed med en melding eller et spillet kort.
Meldekort og spillekort skal placeres på bordet i et passende tempo og på en neutral måde, så ingen uretmæssige oplysninger videregives. Det er ulovligt højlydt at diskutere og omtale spil, der senere skal spilles ved andre borde.
Medlemmerne vil af bestyrelsen løbende blive underrettet om eksterne turneringer, som kunne være interessante for medlemmerne.
Under spillet forventes det at medlemmerne løbende rydder op efter sig, ligesom alle, efter bestyrelsens anvisninger, hjælper med ved oprydning m.v. efter endt spil.
|