Klubbens historie

I anledning af klubbens 25 års jubilæum i 2024 har Helle Otte, som er medlem af Bridgeklubben Præstø, lavet en beskrivelse af klubbens historie gennem de 25 år.


BRIDGEKLUBBEN PRÆSTØ  25 ÅR

Den 24. august 1999 var interesserede bridgespillere i Præstø indkaldt til stiftende generalforsamling. Formålet var at oprette en bridgeklub under Danmarks Bridgeforbund.

Der havde på det tidspunkt allerede været spillet bridge i Præstø i mange år - i en periode vist nok også som medlem af Danmarks Bridgeforbund. Hvorfor man havde meldt sig ud, vides ikke

Generalforsamlingen bakkede op om forslaget. Bridgeklubben Præstø blev stiftet og kan derfor her i 2024 fejre sin 25-års fødselsdag.


Organiseret klub

Som medlem af Danmarks Bridgeforbund blev man fra da af forpligtet til at følge Love for turneringsbridge, således at der var og er ens vilkår for alle.

Medlemskabet giver samtidig en række yderligere fordele for både den enkelte spiller og for klubben som helhed.

Alle medlemmer får tildelt et handicap som løbende justeres alt efter hvor godt man spiller i en turnering - på samme måde som i golf, blot med den forskel at i bridge er det parrets resultat der tæller.

Bridgeturneringer spilles på mange niveauer: I klubberne, i distriktet, i kredsen og på landsplan. Der konkurreres om bronzepoint, sølvpoint og guldpoint. Spillerne placeres i rækker efter handicap så man altid møder nogenlunde jævnbyrdige modstandere.

For klubben betyder medlemskab af Danmarks Bridgeforbund at den kan benytte sig af forbundets on-line faciliteter ”BridgeCentralen” og ”BridgeMate” til at oprette og afvikle turneringer og hurtigt efter spillene se resultaterne. På klubbens hjemmeside kan man bagefter se både kortfordelingerne og resultaterne i de enkelte spil.


"Dejligt at få kort der passer til meldingerne."

Jørgen Christiansen


De unge år dynamik og medlemsfremgang

Bridgeklubben Præstø startede op med 30 medlemmer samt 10 kursister. Et ganske imponerende medlemstal for en nystiftet klub. Men det skulle vise sig at blive væsentligt større.

På klubbens 20-års fødselsdag i 2019 var tallet tredoblet og omfattede nu 90 personer. Medlemstilbuddene var tilsvarende steget, og nu kunne der spilles både mandag, tirsdag og torsdag. Også onsdag var der aktivitet, idet 13 kursister her blev undervist og trænet i bridgespillets finurligheder.

Medlemsfremgangen er ikke mindre imponerende i betragtning af at Bridgeklubben Præstø ved sæsonstarten i 2010 ikke var den eneste bridgeklub i Præstø. En gruppe af klubbens medlemmer havde sammen med medlemmer fra andre klubber i løbet af sommeren 2010 dannet deres egen bridgeklub, Torsdagsklubben Præstø.


Ambitiøs og dygtig klubledelse

Succesen kan i høj grad tilskrives en kompetent klubledelse, der i alle årene har formået at kombinere og tilgodese alle bridgespillets mange aspekter.

I samarbejde med dygtige turnerings- og undervisningsansvarlige medlemmer har klubbens ledelse gennem årene tilrettelagt både hyggelige og udfordrende aktiviteter.

De ugentlige spilledage danner en naturlig ramme for udviklingen af et godt og bæredygtigt klubfællesskab. Det bliver yderligere med hjælp fra engagerede, frivillige medlemmer styrket med tilbud om diverse sociale arrangementer: årlig julefrokostturnering, årlig generalforsamling med mad og turneringsspil, SOS-turnering (hvor SOS står for Sild, Ost og Snaps) og hyggelig sommerbridge.

Samtidig bliver der spillet god bridge ved bordene. Klubbens medlemmer får med mellemrum tilbudt opkvalificerende undervisning.

Men ingen klub uden medlemmer. Bridgeklubben Præstø har derfor hele tiden haft blik for vigtigheden i at rekruttere nye medlemmer. Først og fremmest deltager Bridgeklubben Præstø aktivt i den landsdækkende Bridgens Dag med Åbent Hus arrangement og tilbud om begynderundervisning. Klubben forsøger i øvrigt at tiltrække nye medlemmer ved at være til stede i forskellige lokale sammenhænge. Nye medlemmer er liv og ny energi i klublivet.


"Alle var så åbne og imødekommende fra første dag. Jeg blev bakket rigtig godt op som nybegynder."

Kirsten Hansen


Klub men intet klubhus

På det allerførste bestyrelsesmøde i 1999 var der et punkt på dagsordenen som skulle vise sig at være et så godt som årligt tilbagevendende - mistrøstigt - punkt. Nemlig klubbens lokalesituation.

Lokalemæssigt har Bridgeklubben Præstø ført en omtumlet tilværelse. I begyndelsen spillede man to steder. Om tirsdagen spillede man i biblioteket og om torsdagen i Præstø Hallens Cafeteria. Undervisningen foregik til gengæld på Klosternakkeskolen og senere privat hjemme hos generøse medlemmer. Senere har man også spillet i Bernhard, Varmecentralen, Nordea og i 2010 igen i Præstø Hallen.

I 2012 skulle Præstø Hallen imidlertid ombygges. Vordingborg Kommune sørgede for at klubben midlertidigt kunne få lov at være i Kirkehuset efter aftale med Menighedsrådet.

Det var nemlig så heldigt at Bridgeklubben Præstø i oktober 2011 blev godkendt af Vordingborg Kommune som ”frivillig folkeoplysende forening”. Det betød at kommunen nu var forpligtet til at låne lokaler til klubben iht. Folkeoplysningsloven. Det var tanken at klubben skulle tilbage til Præstø Hallen når den var færdig. Men da det endelig kom så langt, var der ikke plads nok.


"Efter mit første spil i klubben talte de andre ved bordet om at spar konge var i plads. ”Spar konge,” tænkte jeg, ”Var der en spar konge i det spil?"

Esther Egeriis


Bridge er ikke den mest pladskrævende sport, men kan dog heller ikke dyrkes i et mødelokale. Ud over et spillelokale med plads til det nødvendige antal spilleborde er der brug for plads til opbevaring af diverse udstyr. Det er også nødvendigt med toiletfaciliteter og helst adgang til køkken. Mulighed for parkering i nærområdet er ligeledes ønskværdigt.

Kirkehuset i Præstø opfylder alle disse behov. Bridgeklubben Præstø var da heller ikke ked af at skulle forblive i Kirkehuset og har været meget glade for at spille der lige siden. Imidlertid godkendte kommunen kun brugen af Kirkehuset for et år af gangen og meddelte i 2022 at klubben fremover ikke længere omkostningsfrit kunne få Kirkehuset stillet til rådighed.

Desværre måtte de to lokaliteter som kommunen alternativt kunne stille til rådighed, opgives. De var ikke egnede til formålet. I første omgang har klubben besluttet at forblive i Kirkehuset på egen kontrakt. Det er imidlertid kun en kortsigtet løsning. Klubben vil ikke fortsat selv kunne afholde lejeudgifterne med medlemskontingenter som eneste indtægt.


"Glemmer aldrig min første turnering. Var så nervøs at jeg knapt kunne holde på kortene. Men min makker og jeg blev da nr. 5, så godt gået!"

Tinne Hansen


Det er ikke uden misundelse at Bridgeklubben Præstø kan konstatere hvordan andre klubber - bl.a. i en nabokommune - stortrives i permanente klublokaler, endda i deciderede klubhuse. Beskedent nøjes klubben imidlertid med at håbe på at blive omfattet af planerne for det nye bibliotek eller for brugen af andre ledige lokaler i byen.


Voksen driftssikker og udviklingsorienteret

Med 25 år på bagen har Bridgeklubben Præstø bevist at den kom for at blive.

Dansk Bridgeforbund har siden 2016 haft medlemstilbagegang hvert år, samlet set cirka 21%. Som vist var dette ikke tilfældet for Bridgeklubben Præstø. Tværtimod.

Men Corona-årene var også en svær tid for Bridgeklubben Præstø. På landsplan faldt Dansk Bridgeforbunds medlemstal med cirka 13 % fra 2019 til 2020. Ved sæsonstart 2021/22 var der nu 62 medlemmer af Bridgeklubben Præstø. Også her var Coronaen den primære årsag til nedgangen. Der blev stadig spillet 3 gange om ugen. Men det blev sværere og sværere at opretholde dette tilbud. Bedre stod det ikke til med rekrutteringen af kommende medlemmer. I samme sæson var der således ingen kursister som gennemførte undervisningen pga. Corona nedlukning. I de 2 år blev antallet af medlemmer reduceret med 25.

I dag er Bridgeklubben Præstø atter voksende og tæller 62 medlemmer.

Klubben har således fundet sit fodfæste igen efter Coronaens mavepuster. Først og fremmest er der lagt omfattende og ambitiøse planer for fremtidige aktiviteter inden for de to vigtigste indsatsområder: Rekruttering af nye spillere og Fastholdelse af eksisterende spillere.

I sæson 2024/25 omfatter planerne 3 ugentlige turneringsdage, nemlig mandag aften, tirsdag formiddag og torsdag eftermiddag. Der er begynderundervisning onsdag aften samt temabaseret undervisning forud for turneringen mandag aften.


"Da jeg i Præstø genoptog bridge, mødte jeg min sympatiske klasselærer fra folkeskolen. Jeg vandt også af og til over hende, og det kompenserer for mange eftersidninger."

Lars Andersen


Det er sjovt at spille bridge

Bridge er både hyggeligt og underholdende. Det er en sport der styrker de sociale relationer. Men bridge er også en tankesport der udfordrer hjernen, selvdisciplinen og samarbejdsevnen. Eller konkurrencementaliteten om man vil.


Målet for Bridgeklubben Præstø er også i fremtiden at være et stort fællesskab af aktive og glade bridgespillere der hele tiden udfordres og har det sjovt sammen.



Forpersoner

Kent Clifford

1999-2000

Aase Clifford

2000-2002

Irene Borre

2002-2003

Benny Jakobsen

2003-2016

Dan W. Hansen

2016-2022

Anders Sisbo

2022-2024

Lone Bjerregaard

2024-




BridgeCentral, 16. september 2024