Klubregler.
Klubregler for bridgeklubben SPAR DAME.
§ 1. Formål.
Formålet med dette reglement er:
- at sikre god tone og orden mellem spillerne under afvikling af turneringer arrangeret af klubben.
- at hjælpe spillerne til at forstå de turneringsansvarliges dispositioner
- at hjælpe de turneringsansvarlige med at disponere rigtigt og ensartet ved afvikling af turneringer.
§ 2. Spilletid.
Klubbens spilledag er mandag. Der startes på alle spilledage kl.18.30 og sluttes senest kl. 23.00 med mindre andet er meddelt.
Sæsonen starter første mandag i september og sluttet sidste mandag i april. Ved sæsonstart fremlægger klubbens spilleudvalg en plan for sæsonens turneringer, hvoraf det fremgår hvilke dage der spilles. Generelt spilles der ikke på helligdage, i skolernes juleferie og påsken. På mandage i skolernes efterårs- og vinterferie spilles der åbent hus turnering for medlemmerne og evt. naboklubber.
§ 3. Turneringsafvikling.
I klubbens turneringer gælder følgende regler og love i den angivne prioritets-rækkefølge:
Nærværende klubregler
Forbundets turneringsreglement i det nedenfor angivne omfang
“De internationale love for turneringsbridge”.
Holdturneringer: Fra klubhåndbogen stk. 6.2 (Turneringsreglement, holdturneringer) gælder følgende regler:
Stk. 6.2.2 holdenes placering stk. 6.2.3. Ordensreglement (punkt 1-4) stk.6.2.4. Forkert kortfordeling i en mappe stk. 6.2.5. Regnskabet stk. 6.2.6. Bestemmelse af vindere og indbyrdes placering.
Parturnering: Fra klubhåndbogen stk.6.3 (Turneringsreglement, parturneringer) gælder følgende regler: stk.6.3.0 Generelt (undtaget fra 6.3.0.2 er klubbens kaffepause) stk.6.3.1. Regnskabet.
§ 4. Systemer.
Det i forbundets turneringsreglement stk.6.2.10.1. Og stk.6.3.8.1.anførte er gældende i henholdsvis hold- og parturneringer i klubben. Gør klubbens størrelse, at der er to eller flere rækker opdelt efter styrke, må der kun spilles med naturlige systemer i den lavest rangerende.
Systemkort er obligatorisk ved alle turneringer og skal uopfordret fremlægges på bordet til brug for modspillerne ved starten af en kamp eller runde
§ 5. Turneringsafvikling.
5.1. Turneringsledelse.
Det af bestyrelsen nedsatte spilleudvalg har ansvaret for tilrettelæggelse og afvikling af klubbens turneringer. Spilleudvalget udpeger turneringsleder(e).
5.2 Turneringskomite.
Den af bestyrelsen nedsatte turneringskomite fungerer som klubbens lov- og regelfortolkende udvalg. Den fungerer efter retnings-linjerne i klubhåndbog 6.8.1. Fortolkning af love og regler.
Turneringskomiteen træffer afgørelse i de tilfælde, hvor en turnerings-lederafgørelse appelleres af spillere. Der betales ikke depositum for at indbringe en afgørelse for komiteen.
En appel indgives gennem turneringslederen, denne skal orienteres om, at der indgives appel, inden de implicerede forlader spille-lokalet og senest ½ time efter spillets afslutning. Turneringskomiteen skal orienteres af begge parter (om fornøden skriftlig), inden den træffer sin afgørelse. Turnerings komiteens afgørelse kan appelleres videre til distriktets lov- og regelfortolkende udvalg. Her betales der depositum og kendsgerningerne fastlægges på DBF’s appelformular.
5.3 Etik og etikette.
God etikette før, under og efter spillet forventes af medlemmerne. Enhver spiller bør ved sin optræden tilstræbe, at alle får den største mulige glæde ved turneringsbridgen og ved klublivet i øvrigt. Det kan nævnes, at det er uetisk at irettesætte eller belære makker som modspiller under og mishagsytringer efter spillet. Det samme gælder tegn, der tilkendegiver tilfredshed eller utilfredshed med et udspil eller et spillet kort. Der manes til forsigtighed med fortolkning af “etik og etikette “, idet den kan være stopklods for systemdiskussion spillerne imellem.
5.4 Uregelmæssigheder.
Turneringslederen skal tilkaldes, så snart opmærksomheden er henledt på en uregelmæssighed. Tilkaldelse af turneringslederen skal ske stilfærdigt, idet det er en naturlig del af turneringens korrekte afvikling. Der må ikke meldes eller spilles videre, før turneringslederen har truffet en afgørelse eller tilladt videre spil.
5.5 Tidsoverskridelser.
I klubbens parturneringer er der afsat små 7 minutter pr. spil samt 1 minut til rundeskift. Der gives signal 5 minutter før rundeskift.
Såfremt et par virker forsinkende på spillet kan modstander parret tilkalde turneringslederen. Såfremt det kan afgøres at det ene par er skyld i forsinkelse og dette betyder at sidste spil ikke er påbegyndt senest 5 min. før rundeskift, og derfor kan spilles dømmes resultatet til justeret score 60-40.
I tilfælde af, at spillet ved et bord ikke er afsluttet ved signalet for rundeskift og turneringslederen ikke har været tilkaldt, er der tidsoverskridelse for begge par ved bordet. Ved et pars første tidsoverskridelse gives parret en advarsel, ved efterfølgende overskridelser samme aften tildeles parret strafpoint.
I en normal parturnering er der fradrag af 2 point for den runde hvor tidsoverskridelsen er sket. Vælges der ved et bord af tidshensyn at undlade et spil tildeles hvert par 50 %. Er det samme par flere gange på samme turneringsdag medvirkende til at et spil ikke kan afvikles, fradrages 2 point for hver runde udover den første.
Ved andre udregningsmetoder fastsættes antallet af strafpoint ved turneringens start.
I klubbens holdturnering er der afsat små 7 minutter pr. spil Ved overskridelse af tiden for en halvleg med mere end 5 minutter fradrages der 1 kamppoint for begge hold. Ved mindre end 16 spil i en halvleg eller ved specielle udregningsmetoder fastsættes regler for tidsoverskridelse ved turneringens start.
Når turneringslederen tilkaldes ved en uregelmæssighed, kan der gives ekstra tid til det bord, ligesom turneringslederen selv skal have lejlighed til at afslutte runden i halvlegen på normale vilkår.
§ 6. Substitutter.
6.1. Fremskaffelse af substitutter
Det påhviler ethvert medlem, der er forhindret i at møde på en spilleaften, selv at fremskaffe en substitut. I tilfælde hvor det viser sig umuligt, vil alle klubbens medlemmer være behjælpelige.
Klubben har ikke nogen decideret ”substitutleder”, men turneringslederen/sekretæren skal informeres om problemerne med at finde en substitut og vil være frit stillet til at indsætte en hvilken som helst substitut i turneringen, eller aflyse samme.
Afbud og anmodning om hjælp med at skaffe en substitut skal meddeles turneringslederen/sekretæren så tidligt som muligt og i princippet ikke senere end dagen før, der skal spilles.
Turneringslederen skal senest i pausen (skriftlig) underrettes om substituts tilstedeværelse.
6.2. Forpligtelse over for substitutter.
Substitutter er berettiget til at modtage 1 øl/vand i hver halvleg på den substitueredes regning. Substitutten noterer på en dateret seddel i ølkassen med substituttens og den substitueredes navn.
§ 7. Justering af score ved substitutter.
7.1. Parturnering.
Såfremt der kun er en substitut for en spiller i et par, foretages der ingen justering.
Såfremt begge spillere i et par er substitutter, justeres scoren i første omgang til middelscore. Når den pågældende turnering er afsluttet, ændres scoren til gennemsnittet af det substituerede pars score, hvis det har betydning for placeringen i feltet, men kun såfremt det substituerede par har spillet over halvdelen af runderne.
Der justeres ikke i scoren hos de par, der møder et par med substitutter.
7.2. Holdturnering.
Der justeres ikke i resultatet, hvis der er en substitut i hvert af holdes par. Hvis et helt par er substitueret, vil resultatet, efter den pågældende turnering er afsluttet, blive ændret til gennemsnittet af det substituerede holds score, såfremt det har betydning for placeringen i turneringen.
Hvis begge par på et hold er substitueret, tildeles holdet i første omgang middelscore (normalt 15 kp). Når den pågældende turnering er afsluttet, ændres scoren til gennemsnittet af det substituerede holds score, hvis det har betydning for placeringen i feltet, men kun såfremt det substituerede hold har spillet over halvdelen af kampene i turneringen uden justering af scoren.
Resultatet af kampen(e) er normalt gældende for modstanderholdet. Men hvis det efter turneringen vise sig, at modstanderholdet med gennemsnittet af øvrige kampresultater vil placere sig bedre, justeres til gennemsnittet.
7.3. Enkeltmandsturnering.
I første omgang justeres scoren til middel. Efter turneringen justeres til den ordinære spillers gennemsnitscore af de øvrige runder, såfremt det har betydning for placeringen. Der justeres ikke i scoren for de øvrige spillere.
7.4. Udeblivelse.
Såfremt et par udebliver uden afbud, tilkendes parret i parturnering 0 point (minimumsscore).
Dette gælder også, hvis et par ikke kan stille op på grund af den ene spillers udeblivelse. Bestyrelsen kan desuden idømme den pågældende en disciplinær straf.
I en parturnering udregnes regnskabet ud fra det normale antal par i rækken. I runden mod det udeblevne par tildeles et par 60 % score eller gennemsnittet af parrets score i spilledagens øvrige runder, hvis dette gennemsnit er over 60 %.
I en holdturnering vinder modstander holdet uden kamp og antallet af kp fastsættes efter turneringen ud fra det højeste af nedenstående alternativer:
a) 18 kp
b) gennemsnittet af, hvad der i turneringen er scoret mod det udeblivende hold.
c) gennemsnittet af, hvad holdet selv scorer i turneringens øvrige kampe, dog min 18 kp.
I tilfælde af force majeure kan ovennævnte fraviges efter beslutning fra turneringsudvalget.
§ 8. Mesterpoint.
Fordeling af en aftens mesterpoint sker på grundlag af den opnåede score inden justeringen. Der forudsættes som tidligere anført (skriftlig) besked, når der benyttes substitutter, med navn på den/disse.
§ 9. Opløsning af ligestilling.
Hvis to par står lige i en parturnering, er indbyrdes runde afgørende. Er runden sluttet med middelscore til hvert par, er stillingen før sidste runde afgørende. Hvis der også er ligestilling her, ophæves ligestillingen ved lodtrækning. Når reglerne i stk. 7.2 anvendes ved justering af scoren for de implicerede par, benyttes disse regler inden afgørelsen af ligestilling. Hvis 2 eller flere spillere står lige i en enkeltmandsturnering, er indbyrdes runde afgørende. Er der stadig ligestilling, er en stilling før sidste spilleomgang tilsvarende afgørende. Hvis 2 eller flere hold står lige i en holdturnering, ophæves ligestillingen efter forbundets turneringsreglement (stk.6.2.6.3. i klubhåndbogen ).
§ 10. Præmier.
Der er kun særskilt præmie til klubmestrene for både par og hold. Ingen spiller er berettiget til præmie, med mindre vedkommende har spillet over halvdelen af turneringens runder. Øvrige præmier i løbet af sæsonen tildeles efter et vinpræmie-system, som vedtages af bestyrelsen.
§ 11. Almindelige ordensregler.
11.1. Generelt.
Det påhviler medlemmerne, at behandle klubbens materiale skånsomt. Specielt bør det undgås at bøje fanerne på kortene i meldekasserne. Tilsvarende bør det undgås at bøje kortene unødigt. Service, flasker og inventar anbringes efter brugen på de anviste steder. Efter aftenens spil påhviler det medlemmerne at rydde op ved det bord, hvor de afsluttede spillet og i øvrigt hjælpe med oprydning i henhold til bestyrelsens anvisninger.
11.2. Opstilling til aftenen samt afrydning.
Dersom klubbens størrelse gør, at opstilling af borde mv. til turnering samt oprydning efter turneringen bliver en belastende arbejdsbyrde, har bestyrelsen ret til at lave en turnusordning, som inddrager klubbens medlemmer i dette arbejde. Klubbens medlemmer indgår i en turnusordning med opstilling og afrydning af spillelokalet.
Turnusordningen udfærdiges af bestyrelsen, og udleveres ved turneringsårets start samt offentliggøres på klubbens hjemmeside.
11.4. Rygning.
Der må ikke ryges i lokalerne.
§ 12. Medlemsorientering.
Det forventes, at medlemmerne selv holder sig orienteret på DBF’s hjemmeside om turneringer i kreds regi. Ved sæson-start udleveres der en medlemsliste med navne, adresser og evt. telefonnumre og e-mail på klubbens medlemmer. Alle bestyrelsens medlemmer er indstillet på at være til disposition for medlemmerne med råd og vejledning, der kan være med til at fremme interessen for bridge.
Disse klubregler er vedtaget på generalforsamling 11.03.74. med senere ændringer, senest 29.04.2008.
|