[ FTL-nyt oversigt ] [ Danmarks Bridgeforbund ] [ E-post til redaktøren: ftlnyt@bridge.dk ]

1997-lovene og store strafkort

af Jesper Dybdal

En artikel fra FTL-nyt nummer 7, oktober 1998.


Sidste år skrev jeg i en artikel om de nye love at DBF's appelkomite ville danne sig en mening om fortolkningen af de nye regler for store strafkort, og at vi så ville orientere jer om den.

Det er ikke sket endnu. Men den del af den nye AK der hedder "lovkommissionen" (LK) har som en del af sit nye kommissorium netop at tage stilling til den slags, og Jens Brix Christiansen har lovet mig at de vil se på strafkortproblemet i løbet af sæsonen.

I mellemtiden har WBF's lovkommission i øvrigt foreskrevet en helt tredje fortolkningsmulighed: nemlig at det at makker har strafkortet er ubeføjet når man er ved at vælge hvilken farve man vil spille, men beføjet når man vælger hvilket specifikt kort i farven man vil spille; dvs man må ikke bruge sin viden om fx makkers ruE-strafkort til at vælge at spille ruder, men når man først har valgt ruder må man godt bruge den viden til fx at spille en lille fra KDx i stedet for en honnør. Den fortolkning er mildest talt ulogisk, idet den betyder at oplysninger ikke længere er enten beføjede eller ubeføjede, men at det afhænger af den planlagte brug af oplysningerne.

Hvis I får brug for at fortolke dette aspekt af strafkortreglerne inden vi får en udtalelse fra vores egen LK, så anbefaler jeg at I enten følger den logiske fortolkning (som beskrevet i FTL-nyt nummer 6 sidste år) eller WBF's fortolkning, og at I anbefaler appel (eller måske endda bruger jeres nye §83-ret til selv at appellere) hvis det viser sig at gøre en forskel (og får appellen bragt videre til DBF's AK).


Senest ændret 1998-10-20 (konverteret 2000-04-29).