DBF6.9
 1.9.98bl.1


9. Diverse regler

9.1

Pauser

9.1.1

I første melderunde bør enhver spiller holde en pause på mindst 3 sek., inden meldingen afgives.

9.1.2

Efter åbningsudspillet bør spilfører holde en pause på mindst 10 sek., inden han spiller til fra bordet.


9.2

Stop

9.2.1

I alle turneringer under DBF på distrikts-, kreds-, og forbundsniveau skal stop anvendes.

9.2.2

Stop skal anvendes ved alle åbningsmeldinger på 2-trinet eller højere samt ved alle springmeldinger.

9.2.3

En spiller, som vil afgive en melding, der kræver anvendelse af stop, siger "stop" eller fremviser stopskiltet, hvis der anvendes meldekasser. Herefter afgives meldingen, og lidt efter fjernes stopskiltet.

 

Modstanderen, der nu er i tur, må ikke afgive sin melding, før der er gået ca. 10 sek. efter den foregående melding.

9.2.4

Hvis modstanderen i tur melder, før de 10 sek. er gået, eller tager en ekstra tænkepause, kan anvendelse af §16 [Ubeføjede oplysninger] komme i betragtning.

9.2.5

Hvis en spiller undlader at anvende stop, når han springmelder, skal modstanderen i tur alligevel holde ca. 10 sek. pause, men han kan ikke straffes for uagtsomt at undlade det.

9.2.6

Hvis en stopprocedure ikke gennemføres korrekt, såsom at den efterfølgende melding er pas, dobler, redobler eller ikke er en springmelding, kan anvendelse af §16 [Ubeføjede oplysninger] komme i betragtning.


9.3

Alert

9.3.1

Alert skal anvendes i alle turneringer under DBF på distrikts-, kreds-, og forbundsniveau.

9.3.2

Før starten af hver runde (halvleg) kan et par anmode om, at modstanderne ikke alerter. Anmodningen gælder for hele runden. Er intet aftalt, skal alert anvendes.


 DBF6.9
 1.9.98bl.2


9.3.3

En melding eller meldesekvens skal alertes, hvis den ved en klar eller underforstået makkeraftale har en speciel eller kunstig betydning eller en betydning, der er så uventet, at den kan tænkes at virke overraskende på modstanderne. Se dog undtagelserne i pkt. 9.3.4 og 9.3.5.

9.3.4

Meldinger på eller over 4-trinnet skal ikke alertes.

9.3.5

Almindelige oplysningsdoblinger i første melderunde skal ikke alertes.

9.3.6

En alert skal afgives ved at banke let i bordet eller ved at vise et alertskilt fra meldekassen. Man skal alerte så tydeligt, at modstanderne ikke risikerer at overhøre/overse alerten. Måden, hvorpå en alert afgives, skal være ensartet, da anvendelse af §16 [Ubeføjede oplysninger] ellers kan komme i betragtning.

9.3.7

Pligten til at alerte påhviler makkeren til den spiller, som har afgivet en konventionel melding.

9.3.8

Der skal alertes snarest muligt, og før modstanderen til højre for den alertende melder. En for sent afgivet alert forårsaget af, at modstanderen til højre meget hurtigt har afgivet en melding, kan dog ikke medføre anden straf, end at den nævnte modstander efter omstændighederne af turneringslederen kan få tilladelse til at ændre sin melding. Anvendelse af §16 [Ubeføjede oplysninger] kan komme i betragtning.

9.3.9

Forklaring på en melding (alertet eller ej) må kun gives af makkeren til den spiller, der afgav meldingen, og kun hvis modstanderne anmoder herom. Anvendelse af §16 [Ubeføjede oplysninger] kan komme i betragtning.

9.3.10

En fejlagtig eller manglende alert svarer til en forkert forklaring, og er derfor omfattet af fx lovenes §21 [Melding baseret på ukorrekte oplysninger], §40 [Makkerforståelse] og §75D [Rettelse af fejl i en forklaring].


9.4

Bluffmeldinger

9.4.1

En bluffmelding er en bevidst vildledende, grov under- eller overmelding i forhold til håndens pointstyrke og/eller fordeling.

9.4.2

Bluffmeldinger er anerkendt som en lovlig del af spillet.

9.4.3

Frekvensen af bluffmeldinger for den enkelte spiller skal oplyses på systemkortet. I modsat fald kan anvendelse af §40 [Makkerforståelse], og §75 [Makkeraftaler] komme i betragtning.


 DBF6.9
 1.9.98bl.3


9.5

Skærme

9.5.0

Hvis der i en turnering anvendes skærme. gælder følgende særlige bestemmelser.

9.5.1

Skærme og meldekasser:

 

Brug af meldekasser er obligatorisk.

 

Nord og Øst sidder på den ene side af skærmen - Syd og Vest på den anden.

 

Det er Nords pligt at anbringe mappen med kort på bordet og fjerne den igen efter spillet.

 

Det er Vests pligt at hæve og sænke skærmen.

 

Nord placerer mappen på slæden (meldebakken), og spillerne tager deres kort fra mappen. Skærmen sænkes, således at slæden netop kan passere under den, og forbliver sænket under hele meldeforløbet.

 

Meldinger afgives med kort fra meldekassen. En spiller lægger sit meldingskort på slæden, som kun må være synlig på hans side af skærmen. En spillers første meldingskort placeres længst til venstre på hans afdeling af slæden, og de efterfølgende meldinger placeres, således at meldingskortene ordnet overlapper hinanden mod højre.

 

Man skal så vidt muligt melde lydløst, så spillerne på den anden side af skærmen ikke bliver opmærksomme på tempoet i de enkelte meldinger.

 

Efter at begge spillere på samme side af skærmen har afgivet deres meldinger, skubber Nord, respektive Syd, slæden om på den anden side af skærmen, således at den kun er synlig for spillerne på den anden side. Disse afgiver så deres meldinger på tilsvarende måde, og slæden skubbes tilbage igen. Proceduren gentages, indtil meldeforløbet er forbi.

 

Efter at alle 4 spillere har haft mulighed for at gennemse meldeforløbet (svarende til retten til at få meldingerne gentaget), sætter spillerne deres meldingskort tilbage i meldekassen.

 

Efter at der er spillet lovligt ud, hæves skærmen så meget, at alle spillerne netop kan se den blindes kort og de kort, der spilles til de enkelte stik.

 

Mappen forbliver på slæden på midten af bordet, indtil spillet er afsluttet. Det tillades dog, at slæden af praktiske grunde fjernes fra bordet under spillet. I så fald placeres mappen som normalt.

9.5.2

Skærme og alert:

 

Når der spilles med skærme, defineres alertbare meldinger som i pkt. 9.3.3 og 9.3.5. Pkt. 9.3.4 gælder ikke her (dvs. også meldinger på og over 4-trinnet alertes).

 

En spiller, som afgiver en alertbar melding, gør modparten på samme side af skærmen opmærksom på dette ved at placere alert-kortet oven på modpartens sidst afgivne melding, dvs. på modpartens afdeling af slæden. Modparten skal bekræfte alerten ved at returnere alert-kortet.


 DBF6.9
 1.9.98bl.4


 

Når slæden skubbes over til spillerne på den anden side af skærmen, har disse begge pligt til, før nogen af dem melder, at bruge en tilsvarende alertprocedure, hvis deres respektive makkere har afgivet en alertbar melding.

 

En spiller kan bede om forklaring på en modstanders melding. Dette gøres ved skriftligt spørgsmål til modstanderen på samme side af skærmen, og spørgsmålet besvares tilsvarende skriftligt af modstanderen, uanset om det vedrører modstanderens eller dennes makkers melding.

9.5.3

Ændring af straffe, når der bruges skærme:

 

En melding betragtes ikke som afgivet, før den (på slæden) er ført over på den anden side af skærmen.

 

Ulovlige eller utilladelige meldinger må rettes uden straf, når spilleren gøres opmærksom på dem, forudsat at slæden ikke har været flyttet til den anden side af skærmen efter meldingen.

 

En hvilken som helst uagtsomt afgivet melding må ændres, indtil slæden flyttes, men en spiller må ikke ændre en bevidst afgivet melding, når meldingskortet først er anbragt på slæden.

 

Når en spiller lovligt ændrer sin melding, må modstanderen til venstre på samme side af skærmen ændre en hvilken som helst efterfølgende melding, han har afgivet, men hvis den således tilbagetagne melding gav så væsentlige oplysninger, at den ikke-fejlende side skades, kan turneringslederen tildele justeret score.

 

Strafbestemmelserne er ude af kraft for følgende paragraffer, når skærmen er nede:

 

§20 [Gentagelse og forklaring af meldinger]: Anmodning om gentagelse af meldeforløbet og forklaring på meldinger skal ske skriftligt til modstanderen på samme side af skærmen, uanset hvilken modstander der afgav meldingen, og tilsvarende skal gentagelse af og forklaring på meldinger ske skriftligt. Sådanne spørgsmål kan også stilles, når man ikke er "i tur".

 

§23-27 [Uregelmæssigheder].

 

§28-35 [Melding uden for tur].

 

§36-39 [Utilladelige meldinger].

 

§40 [Makkerforståelse]: Under meldeforløbet må enhver spiller når som helst rådføre sig med modpartens systemkort.

 

§49 [Kort vist af en modspiller]: Når en modspiller lægger et kort åbent på bordet, før han har ret til det efter spillets normale gang, må det tages op på hånden igen uden straf, hvis hans makker klart ikke har haft mulighed for at se det.

 

§53 [Godkendt udspil uden for tur]: Åbningsudspil uden for tur kan trækkes tilbage uden straf.


 DBF6.9
 1.9.00bl.5


9.5.4

Følgende dele af turneringsreglementet modificeres ved brugen af skærme:

 

Det er ikke nødvendigt at gennemføre stop-procedurer (jf. pkt. 9.2).

 

Alert-reglerne pkt. 9.3) erstattes af reglerne i pkt. 9.5.2. Bemærk, at når der bruges skærme, alertes der også over 3-trækket.

 

Der vil normalt blive fastsat længere spilletid i turneringer med skærme end i turneringer uden. I den forbindelse kan reglerne i pkt. 3.4.4 fraviges.


9.6

Mobiltelefoner og lignende

9.6.0

Følgende bestemmelser gælder i turneringer på forbunds-, kreds- og distriktsniveau (bortset fra privat afviklede kampe, hvor der evt kan aftales andet.

9.6.1

Som hovedregel må mobiltelefoner og lignende under en runde ikke befinde sig i spillelokalet i en tilstand, hvor de kan larme eller på anden måde påkalde sig opmærksomhed.

Turneringslederen kan dog i særlige tilfælde give en spiller tilladelse til at have en mobiltelefon eller lignende, som "ringer" uden at larme (fx ved vibration eller synligt signal) tændt (se pkt. 9.6.3).

Hvis en mobiltelefon eller lignende støjer i spillelokalet, straffes det første gang med en advarsel, der gælder hele turneringen, i gentagelsestilfælde med ½kp i holdkampe, 15% af en top i parturneringer.

9.6.2

Under en runde er det ikke tilladt at tale i telefon i spillelokalet, og spillerne må kun forlade spillelokalet for at tale i telefon, hvis (a) det kan gøres uden at genere spillet (fx et kort opkald, mens man er blind), eller (b) de på forhånd har aftalt med turneringslederen, at det kan blive nødvendigt, og har fået hans tilladelse. Spillere i lukket rum i holdkampe skal indhente tilladelse til at forlade lukket rum, jf pkt. 2.3.3, og denne tilladelse kan kun forventes givet, hvis der er en god grund til at bryde princippet om, at lukket rum ikke må kommunikere med omverdenen.

Overtrædelse af reglerne i dette punkt straffes med fradrag af 1 kp i holdkampe, 30% af en top i parturneringer. Hvis opkaldet støjede i spillelokalet, idømmes både denne straf og straffen i pkt. 9.6.1.

9.6.3

Hvis det er nødvendigt, at en spiller kan kontaktes under spillet (vagtordning eller lignende), kan det foregå på en af følgende måder:
a.

Opkald foretages til en telefon udenfor spillelokalet, så spilleren kan få besked om at ringe tilbage i en pause, eller når han er blind. Dette kræver ikke forhåndstilladelse fra turneringslederen, forudsat at opkald kun forekommer meget sjældent, at de kun besvares, når det ikke generer spillet, og at reglerne om lukket rum i holdkampe (pkt. 2.3.3 og 2.3.4) ikke overtrædes. Det anbefales at orientere turnerings lederen på forhånd.


 DBF6.9
 1.9.00bl.6


 
b.

Spilleren henvender sig på forhånd til turneringslederen og beder om tilladelse til i givet fald at forlade spillet uden at vente, til det kan gøres uden at forstyrre. Hvis begrundelsen for, at (a) ikke er brugbar, virker rimelig, giver turneringslederen tilladelse til, at spilleren kan tilkaldes under spillet. Det skal foregå på en måde, som ikke larmer i spillelokalet, fx ved at der anvendes en telefon udenfor spillelokalet, så spilleren kan tilkaldes, når den ringer, eller ved at spilleren på sig har en mobiltelefon, som "ringer" uden at larme. Spilleren skal i begyndelsen af hver runde advare sine modstandere om, at han kan blive tilkaldt, og fortælle, at han har fået tilladelse af turneringslederen. Hvis spilleren bliver ringet op, går han udenfor for at tale - for spillere i lukket rum i holdkampe efter at have indhentet tilladelse til at forlade rummet jf pkt. 2.3.3.


9.7

Alkohol

I turneringer på forbundsniveau (bortset fra privat afviklede holdkampe, hvor der evt kan aftales andet) må spillere ikke indtage øl, vin eller spiritus i spillelokalet under en runde.


9.8

Rygning

I turneringer på forbundsniveau (bortset fra privat afviklede holdkampe, hvor der evt. kan aftales andet) gælder følgende:

9.8.1

Tobaksrygning i spillelokalet er forbudt.

9.8.2

Den blinde må forlade bordet under spillet for at ryge, medmindre turne ringslederen vurderer, at det forstyrrer for meget. Modspillerne har ikke pligt til at hjælpe spilfører med at spille den blindes kort.

9.8.3

Arrangøren stiller rygerum til disposition.

9.8.4

I holdturneringer etableres om muligt to adskilte rygerum med adgang fra hhv. åbent og lukket rum. Hvis kun ét rygerum er til rådighed, bruges det af det ene rums spillere, og spillere i det andet rum må så ikke ryge i løbet af runden.

I kortere perioder under en runde kan turneringslederen nedlægge ryge rummet - fx kan man i de sidste 20-30 minutter af runden vælge at inddrage rummet til at gøre op i.

9.8.5

I parturneringer indlægges så vidt muligt rygepauser a 8-10 minutter for hver 1-1½ time.