Appel 09-MAK-6

Danmarks Bridgeforbunds Appelkomite

Appellen er fra Bronzeparturnering 8, B-rækken, Vingsted 2009-07-07.
 
Spil 18 
Ø/NS
uden
skærm
sp D 8 5
hj B 8 6 4
ru B 10 8 3
kl D 6
sp 10 6 3 2
hj E K D 5 2
ru 9
kl B 9 4
sp E B 9 7
hj 9
ru K 7 5
kl E K 10 5 3
  sp K 4
hj 10 7 3
ru E D 6 4 2
kl 8 7 2
Meldinger
V N Ø S
Øst er spilfører i 4s

Resultat
10 stik ØV: 620

Turneringslederens afgørelse

Vest må ikke sige "du er på bordet", når udspillet er foretaget (§ 43a1B). 

Nord mister retten til berigtigelse ved accept af ændret udspil; ingen justering. Kraftig advarsel til ØV for at fortsætte spillet, efter at TL er tilkaldt (§ 9B2, § 90).

Turneringslederens fastlæggelse af kendsgerninger og begrundelse for afgørelse

Øst spillede 4s efter et ikke nærmere angivet meldeforløb. På et tidspunkt spiller Øst c10 fra hånden, men Vest siger "du er på bordet". Øst tager nu c10 tilbage og foretager i stedet et udspil fra bordet. På dette tidspunkt tilkalder Syd turneringslederen, som imidlertid er optaget ved et andet bord og beder spillerne vente. Da turneringslederen ankommer, er alle hænder undtagen Syds lagt tilbage i mappen (ØV sagde dog, at turneringslederen først blev tilkaldt efter spillets afslutning). Spillet var blevet færdiggjort, da ØV ikke ønskede at vente så længe på turneringslederen. Kontrakten vandt, og turneringslederen konstaterede, at den var gået ned, hvis udspillet af c10 var blevet accepteret.

Turneringslederens afgørelse er appelleret af NS.


Den mundtlige appelkomites afgørelse med begrundelser

Annullerer spillernes selvstændige berigtigelse (at c10 tages tilbage) (§ 10B). Justeret score baseret på, at Vest havde accepteret c10: 9 stik, NS +50.(§ 55A, § 12A3, § 12C1e).

Enstemmig afgørelse; depositum retur.

Den mundtlige appelkomites afgørelse er endelig.

Syd forklarede til MAK'en, at modstanderne havde insisteret på at lade spillet fortsætte, da de skulle vente så længe på TL. Syd havde troet, at TL så blot kunne afgøre spillet bagefter, og at det således var OK.


DBF's Appelkomites evt. bemærkninger til sagen

Den blinde må forsøge at forhindre spilfører i at begå enhver uregelmæssighed (§ 42B2). Den hyppigste situation hvor den blinde benytter denne rettighed, er nok når spilfører skal til at spille ud fra forkert hånd. Men hvis spilfører når at spille ud inden den blinde reagerer, er der ikke længere tale om at den blinde forhindrer spilfører i at begå et lovbrud, for lovbruddet er allerede begået. I stedet har den blinde nu som den første henledt opmærksomheden på spilføreres lovbrud inden spillet er afsluttet, og det må den blinde til gengæld ikke (§ 43A1b).

Normalt sker der ikke noget ved at den blinde henleder opmærksomheden på at spilfører har spillet ud fra gal hånd, da turneringslederen derefter vil blive tilkaldt og bedømme sagen i henhold til § 55. Turneringslederen vil ved samme lejlighed minde den blinde om forskellen mellem at forsøge på at forhindre et lovbrud og at henlede opmærksomheden på et lovbrud. Der er naturligvis sommetider en hårfin grænse fra den ene situation til den anden, men der sker normalt heller ikke noget særligt ved at den blinde ikke nåede at forhindre et udspil fra gal hånd.

Det der komplicerede denne sag, var at spillerne spillede videre efter at der var kaldt på turneringslederen. Her har den mundtlige appelkomite skønnet at kun spilfører skulle anses for fejlende. Hvis man vil holde begge sider ansvarlige for at der blev spillet videre, har man muligheden for at justere scoren med 9 stik for spilførers vedkommende og 10 stik for modspillets vedkommende (begge sider anses for fejlende, § 12C1e, § 12C1f).