Tolkning af kort


Tolkning af kort

Det var i gamle dage.

En soldat var i kirke. Under Gudstjenesten tog han et spil kort op af lommen og betragtede det nøje. Der var en sergent i kirken samtidig, han så det og meldte det til stedets kommandant, der efter sigende var kronprins Frederik, senere Frederik d. 7. Han kaldte soldaten til sig og sagde til ham, at han var anklaget, fordi han havde haft et spil kort med i kirken. ”Du har jo bespottet Gud og menigheden, og derfor skal du sikkert løbe spidsrod”. Soldaten gjorde stramt honnør, idet han sagde: ”Deres Kongelige Højhed, jeg har aldrig i min barndom lært at læse, så enhver bog vil være mig uden nytte, derimod har min mor lært mig, hvad kortene betyder.”  ”Forklar mig det lidt nærmere” sagde Kronprinsen. ”Det skal jeg gerne. Deres Kongelige højhed, når jeg så må blive fri for at løbe spidsrod”.

Det lovede kronprinsen, og soldaten fortalte: ”Når jeg ser på en etter, minder den mig om, at der kun er én Gud, og han skabte himlen og jorden samt alt, hvad der er på jorden. En toer fortæller, at Jesus har to naturer, en guddommelig og en menneskelig natur. En treer siger mig, der er tre personer i Guddommen, Fader, Sønnen og Helligånden. En firer minder mig om de fire evangelister, Matthæus, Markus, Lukas og Johannes. En femmer betyder ”De fem Jesu Undere” og en sekser siger mig, der er seks arbejdsdage i en uge, mens en syver, at jeg skal komme hviledagen i hu. En otter siger mig, at kun otte mennesker blev frelst under syndfloden. En nier siger mig, at da Jesus helbredte de 10 spedalske, var kun ni taknemmelige”. Derefter tog soldaten Klør Knægt til side, idet han sagde: ”Den er uduelig”. Soldaten fortsatte: ”De fire konger betyder Herodes samt de tre vismænd fra Østerland, der ville tilbede Jesusbarnet. De fire damer betyder Jomfru Maria med tre andre kvinder, som ledsagede Jesus til graven. De tre knægte betyder de tre bøddelknægte, der korsfæstede Jesus. Der er 12 billeder i et spil kort, det er lig med de 12 apostle og der er i alt 52 kort, det er lige så mange som der er uger i et år. Klør betyder Jesu Kors, Spar betyder Jesu grav, Ruder betyder de fire verdenshjørner og Hjerter betyder, at vi skal gå i kirke med glæde og andagt.

Det er min forklaring på kortenes betydning Deres Kongelige Højhed”.

”Du har endnu ikke fortalt mig om Klør Knægt” sagde kommandanten. Soldaten svarede: ”Klør Knægt betyder Judas, der forrådte Jesus eller den sergent, der anklagede mig”.

Kronprins Frederik gav soldaten to specier til belønning for udtydningen af kortene, thi magen til forklaring havde han aldrig hørt.

BridgeCentral, 27. marts 2024