Klubregler for Ruder 10 – Ishøj Bridgeklub
§1 Formål
Formålet med disse regler er:
· at fremme og styrke fællesskabet i klubben
· at sikre god tone og orden mellem spillerne
· at hjælpe spillerne til at forstå de turneringsansvarliges dispositioner
· at hjælpe de turneringsansvarlige med at disponere rigtigt og ensartet
§2 Sæson og spilledage
2.1 Underklubber (spilledage)
Klubben er opdelt i et antal underklubber (spilledage), der mødes en gang om ugen i sæsonen. Et medlem kan spille i flere underklubber. Der spilles typisk 28-32 spil på en spilledag. Bestyrelsen disponerer udbud af spilledage en gang årligt på baggrund af tilmeldinger.
2.2 Sæson
Den faste sæson starter 1. september og slutter 30. april. Ved sæsonstart fremlægger klubbens turneringsudvalg en plan over sæsonens turneringer, hvoraf det fremgår på hvilke datoer der spilles. Ved tilrettelæggelsen skal turneringsudvalget i videst muligt omfang tage hensyn til helligdage og skoleferier. I de uger hvor underklubberne ikke mødes (fx i skolernes efterårsferie), kan klubben arrangere åbent-hus-turneringer.
2.3 Sommerbridge
Uden for den faste sæson afholdes der åbent-hus-turneringer efter bestyrelsens nærmere bestemmelser.
§3 Turneringsafvikling
I klubbens turneringer gælder følgende love og regler i den angivne prioritetsrækkefølge: Nærværende klubregler, Danmarks Bridgeforbunds (DBf’s) turneringsreglement og ” Love for Turneringsbridge”.
§4 Systemkort
Systemkort er obligatoriske ved alle turneringer, og to enslydende systemkort skal fremlægges på spillebordet til brug for modspillerne ved starten af en runde eller en kamp.
§5 Turneringsafvikling
5.1 Turneringsledelse
Det af bestyrelsen nedsatte turneringsudvalg har ansvaret for tilrettelæggelse og afvikling af klubbens turneringer. Bestyrelsen udpeger turneringsledere for de enkelte spilledage. Turneringslederne indtræder i turneringsudvalget.
5.2 Turneringsudvalget
Turneringsudvalget fungerer tillige som klubbens lov-og regelfortolkende udvalg (appeludvalg) og kan som sådan supplere sig med en eller flere uddannede turneringsledere. Det fungerer efter retningslinjerne i DBf’s turneringsreglement. Turneringsudvalget træffer afgørelse i de tilfælde, hvor en turneringslederafgørelse appelleres af spillere. Spillerne meddeler inden de forlader spillelokalet på spilledagens afslutning at der indgives appel. (Hvis turneringslederens afgørelse først foreligger efter at spillerne har forladt spillelokalet, meddeler turneringslederen en appelfrist, som typisk er 48 timer). Appellen skal være turneringslederen i hænde senest 3 dage efter hændelsesforløbet,hvorefter denne foranlediger, at modparten inden 3 dage fra modtagelsen kan udtale sig til sagen. Herefter fremsender turneringslederen appellen, modpartens eventuelle udtalelse og sin egen redegørelse for hændelsesforløbet til formanden for turneringsudvalget og parterne. Udvalget bør så vidt muligt afgøre sagen ved mundtlig forhandling, hvor der medvirker mindst 3 medlemmer (incl. suppleanter). Den implicerede turneringsleder er inhabil ved sagens behandling. Turneringsudvalgets formand (eller dennes stedfortræder ved sagens behandling) meddeler parterne udvalgets afgørelse. Der betales ikke depositum for at indbringe en turneringslederafgørelse for udvalget. Turneringsudvalgets afgørelse kan appelleres videre til distriktet.
5.3 Etik og etikette
God etikette, før, under og efter spillet forventes af medlemmerne, jf. DBf’s pjece ”Etik og Etikette”. Enhver spiller bør ved sin optræden tilstræbe, at alle får den størst mulige glæde ved turneringsbridge og ved klublivet i øvrigt. Det kan nævnes, at det er uetisk at irettesætte eller belære såvel makker som modspillere under og efter spillet. Det samme gælder tegn eller mishagsytringer, der tilkendegiver tilfredshed eller utilfredshed med en melding, et udspil eller et spillet kort.
5.4 Uregelmæssigheder
Turneringslederen skal tilkaldes, så snart opmærksomheden er henledt på en uregelmæssighed. Tilkaldelsen af turneringslederen skal ske stilfærdigt, idet det er en naturlig del af turneringens korrekte afvikling. Der må ikke meldes eller spilles videre, før turneringslederen har truffet en afgørelse. Uregelmæssigheder under meldinger og spil må ikke afgøres af spillerne selv. Turneringslederen skal altid tilkaldes, så uregelmæssigheder kan blive rettet ensartet og i overensstemmelse med regler og love.
5.5 Tidsoverskridelser
I klubbens parturneringer afsættes normalt 7 minutter pr. spil samt 1 minut til rundeskift. Der gives signal 5 minutter før rundeskift og ved rundeskift. Hvis sidste spil i en runde ikke er påbegyndt inden der gives signal 5 minutter før rundeskift, kan turneringslederen påbyde, at spillet ikke spilles og der gives 50/50 til parterne, dog 60/40, hvis en af parterne er hovedårsagen til tidsforbruget. I tilfælde af, at spillet ved et bord ikke er afsluttet ved signal til rundeskift, er der tidsoverskridelse for begge par ved bordet, med mindre en af parterne er hovedårsagen til tidsforbruget. Ved et pars første tidsoverskridelse gives en advarsel; ved efterfølgende tidsoverskridelser den samme spilledag tildeles parret strafpoint. I klubbens holdturneringer afsættes normalt 7 minutter pr. spil. Ved overskridelse af tiden for en halvleg med mere end 5 minutter tildeles straf. Ved mindre end 16 spil eller ved specielle udregningsmetoder fastsættes reglerne for tidsoverskridelse ved turneringens start. Når turneringslederen tilkaldes ved en uregelmæssighed, kan der gives ekstra tid ved dette bord, ligesom turneringslederen selv skal have lejlighed til at afslutte runden/halvlegen på normale vilkår. Turneringsudvalget kan fastsætte afvigelser fra tidsfristerne. Straffe i såvel parturneringerne som holdturneringerne fastsættes efter reglerne i DBf’s turneringshåndbog §211 og §212.
5.6 Regnskabsfejl
Fristen for at påpege en fejl i regnskabet (se § X79A1 i DBf’s turneringsreglement) udløber når den pågældende underklub mødes til næste spilledag – dog er fristen højst en uge. Hvis der allerede er uddelt præmier for en spilledag, ændres præmiefordelingen ikke når der rettes en regnskabsfejl (se § X79D)
§6 Substitutter
6.1 Fremskaffelse af substitutter
Det påhviler ethvert aktivt medlem, der er forhindret i at møde på en spilledag i sæsonen, selv at fremskaffe en substitut. I de tilfælde, hvor det er umuligt, vil klubbens substitutleder være behjælpelig. Ved anmodning om hjælp med at skaffe en substitut er klubbens substitutleder frit stillet og kan indsætte en hvilken som helst substitut, respektive kan der ændres i turneringsformen, eller der kan aflyses. Afbud og anmodning om hjælp med at skaffe substitut skal meddeles substitutlederen så tidligt som muligt og i princippet ikke senere end dagen før der skal spilles. Anmeldelse af substitut(ter) skal ligeledes ske som anført. Der gives turneringslederen beføjelse til i særlige tilfælde at gribe ind i valget af substitut for at tilstræbe, at substitut og den fraværende spiller er på nogenlunde samme niveau.
6.2 Turneringer uden mødepligt
Turneringsudvalget kan bestemme at visse turneringer i sæsonen afvikles uden mødepligt, og således uden pligt til at skaffe substitutter. Sådanne turneringer håndteres som turneringer med mulighed for parvis afbud.
7 Korrektion af score ved substituering
7.1 Parturnering
Såfremt der kun er substitut for én spiller i et par, foretages ingen korrektion . Såfremt begge spillere i et par er substitutter, korrigeres scoren til middelscore. Der korrigeres ikke for de par, der møder et par med substitutter.
7.2 Holdturnering
Der korrigeres ikke i resultatet, uanset hvor mange substitutter der er på et hold. Resultatet for kampen(e) er normalt gældende for modstanderholdet.
7.3 Enkeltmandsturnering
Ved afbud korrigeres scoren til 0. Der korrigeres ikke i scoren for de øvrige.
8 Korrektion af score ved udeblivelse
8.1 Parturnering
Såfremt et par udebliver uden afbud, tilkendes parret 0 point (minimum score). Dette gælder også, hvis et par ikke kan stille op på grund af den ene spillers udeblivelse. I tilfælde af force majeure tildeles det udeblevne par 40%, medens parrets modstandere tilkendes 60% eller gennemsnittet af parrets score i spilledagens øvrige runder, hvis dette gennemsnit er over 60%. Hvis den ene spiller er udeblevet, og den fremmødte spiller skaffer en substitut som kan deltage i mindst halvdelen af spillene, tildeles parret 50% for ikkespillede spil, og modstanderne tildeles 60%.
8.2 Holdturnering
Hvis et hold ikke kan stille op på grund af en eller flere spilleres udeblivelse dømmes holdet som taber efter reglerne i DBf’s turneringsreglement.
§9 Mesterpoint og handicap
Handicapjustering og tildeling af en spilledags mesterpoint sker på grundlag af den opnåede score inden korrektion for substitutter. Det forudsættes, at der gives tydelig besked, når der benyttes substitutter, med navn eller DBf-medlemsnummer på disse.
§10 Præmier
Der er udarbejdet et præmieregulativ, hvortil der henvises.
§11 Almindelige ordensregler
Det påhviler medlemmerne at behandle klubbens materiel skånsomt. Specielt bør det undgås at bøje fanerne i meldekasserne; tilsvarende bør det undgås at bøje kortene unødigt. Service, flasker og inventar anbringes efter brugen på de anviste steder. Efter dagens spil påhviler det spillerne at rydde op ved det bord, hvor de sluttede spillet og i øvrigt hjælpe med oprydningen i henhold til bestyrelsens anvisninger.
§12 Medlemsorientering
Medlemmerne vil ved opslag i klubben og på klubbens hjemmeside blive underrettet om ændringer i spilletider, kampe mod andre klubber m.m. Der vil tilsvarende blive orienteret om distriktets og forbundets turneringer og om tilmelding til disse. På klubbens hjemmeside oplyses navne, adresser, telefonnumre samt funktion for bestyrelsen og klubbens ”tjenestemænd”. Alle bestyrelsens medlemmer er indstillet på at være til disposition for medlemmerne med råd og vejledning, der kan være med til at fremme interessen for bridge.
Disse klubregler er vedtaget på generalforsamlingen i 2002. Der er vedtaget ændringsforslag på generalforsamlingerne i 2003, 2004, 2007, 2010, 2012, 2013, 2016, 2020 og 2023.
Erik Dahl, formand